Lótusz mudra

A mudrákról általában

A mudra szanszkrit szó, jelentése pecsét, illetve kézmozdulat, testtartás. A mudrák lelki, érzelmi, áhitatos és esztétikai kézmozdulatok és testtartások, melyek energetikai hatása jelentős. A test energetikai rendszere egy bonyolult, nagyon finom rendszer, melyről ITT olvashattok.

Nem véletlenszerű tehát az, ahogy egy-egy kézmozdulatban összeérintjük az ujjakat, hiszen minden ujjhoz kapcsolódik egy-egy energia/elem: 

  • tűz (középső ujj)
  • víz (gyűrűs ujj)
  • föld (kisujj)
  • levegő (mutatóujj)
  • éter (hüvelykujj)

Egy mudra kivitelezhető önmagában, egy ászana részeként, meditáció, vizualizáció közben, mint például a női jógában gyakran használt, cseppet formáló jóni mudra, vagy légzőgyakorlattal összekötve. Természetesen akkor a leghatásosabb, ha nem csak önmagában gyakoroljuk őket, hanem beiktatva napi jógagyakorlásunkba.

A mudrával végzett légzőgyakorlatoknak más szempontból is fontos szerep jut, mivel a mudrák irányítani tudják az életenergiát, azaz a pránát: ahogy egy tükör visszaveri a fényt vagy egy nagy szikla a hanghullámokat, a mudrák "visszaverik" az energiát a testbe.

Kicsit bővebben: az ember energetikai teste folyamatosan termeli/árasztja önmagából az életenergiát, mely azonban elhagyja a testet, szétszóródik. A jógával már önmagában sokat tehetünk azért, hogy ezt az energiát szabályozzuk, kiegyensúlyozzuk, bent tartsuk a testünkben, a mudrákkal pedig ezt még jobban segíthetjük, melyek "akadályokat" állítanak fel a testben, ezáltal az energia visszaáramlik és nem ki a testből. 

Legismertebb mudrák között van az Anjali mudra, azaz az imatartás vagy namaste tartás, amikor mindkét tenyér és az összes ujj puhán összeér:

anjali_mudra.jpg

vagy a Djana mudra, az egység mudrája, amikor a hüvelyk- és a mutatóujjat érintjük össze:

djana_mudra.jpg

Ha az egész testet nézzük akkor pedig a jóga mudra, mely egyik felvételi módja szerint leginkább a baba pózhoz hasonlít, miközben a karokat lazán hátravisszük és megfogjuk a bokánkat/lábfejünket. 

A lótusz mudra

A lótusz mudra a szív energetikai központjához tartozik, másnéven a szívcsakrához. Segít megnyitni a szív terét, a szív tisztaságát, egészségét szimbolizálja, a megnyílás, a bizalom, az elfogadás mudrája.

Képzelj el egy virágot, ahogy süt rá a nap és kinyílik tavasszal, befogadja a méheket, bogarakat. Ilyen a lótusz mudra is, befogadó, nyílt. Habár még hideg mínuszok vannak, a tavasz már nincs messze. :)

Kivitelezése:

Érintsd össze a tenyérgyököket és az ujjakat, mintha imatartásban lenne, de mégsem teljesen úgy, hanem kicsit lazábban, mintha egy kis bimbót formálnál a tenyerekkel-ujjakkal, vagy mintha egy kis pillangó lenne a két tenyér között, akire nagyon vigyázol. Ez a még zárt lótusz.

Majd innen kezdd el szétnyitni az ujjakat, mint egy lótuszvirág virágzása: a tenyérgyökök, a kisujjak ujjbegye és a hüvelykujjak oldala továbbra is összeér, de a mutatóujj, a középső ujj és a gyűrűs ujj szétnyíilik, egy lótuszt formálva. A légzésedet is hangold össze a mudrával: amikor belélegzel, akkor nyisd szét az ujjakat, nyílik a lótusz, vidd felfelé az ég irányába a karokat, a lótuszban lévő tenyereket, majd kilégzésre bontsd szét és lazán engedd le a karokat, tenyerek imatartásban a szíved előtt.

fullsizerender.jpg

 

lotus-mudra.jpg